Pressmeddelanden

Företag / 19.03.2014

devolo forskar i gränssnittet för Powerline och Wi-Fi — framtidens hybrida nätverk kommer att vara effektiva och transparenta

devolo forskar i gränssnittet för Powerline och Wi-Fi — framtidens hybrida nätverk kommer att vara effektiva och transparenta

devolo expanderar sitt forskningsområde i Europa. Som en del av Eureka/Celtic+, planerar det EU-stödda forskningsprojektet ACEMIND (Advanced Convergent and Easily Manageable Innovative Networks Design) att förenkla installationen och användningen av olika enheter för det smarta hemmet. Detta inkluderar inte bara "vanliga" enheter i hemnätverket som datorer, surfplattor och smarta telefoner utan även tvättmaskiner, kylskåp, tv-apparater och luftkonditionerare. Som marknadsledande inom Powerline-kommunikation, bidrar devolo till projektet med sin expertis inom dataöverföring via elledningar. ACEMIND startades i oktober 2013 och löper under kommande tre år.

Flexibel använding av olika dataöverföringsvägar

ACEMIND-projektet bygger på det europeiska OMEGA-projektet (2008-2011) som driver en vision om ett centralt nätverk som enkelt förenar olika anslutningar och kommunikationslösningar. Tidigare resulterade detta i standarden IEEE 1905.1, som stödjer ett transparent användande av både heterogen teknik och hybrida nätverk.

Målet med ACEMIND

ACEMIND vill skapa en standardiserad nätverksinfrastruktur som gör det enklare för slutanvändare att jämföra priset på enskilda enheter. Framtidens teknikstandard som exempelvis Wi-Fi, Ethernet, Powerline och MoCA ska omedelbart interagera med varandra och på egen hand identifiera den bästa lösningen för dataöverföring i respektive fall, vilket gör det betydligt enklare för användare att kombinera multimedia och smarta hushållsprodukter i ett och samma nätverk. Främst planerar ACEMIND att göra det möjligt för nätverksoperatörer att bekvämt fjärrstyra driften av stationära enheter som redan är utrustade med nätuppkoppling .

Vidareutveckling av IEEE 1905.1

ACEMIND utvecklar olika demonstratörer som integrerar kommunikativ teknik bortom de som redan finns i IEEE 1905.1-standarden (bland annat Wi-Fi 802.11ad/ah, LiFi eller ZigBee/Bluetooth). Syftet med projektet är att fokusera på granskning och hantering av hybrida nätverk, miljömedvetenhet, säkerhet och servicekvalitet som ska finnas tillgängligt i ett centralt gränssnitt. Resultaten av ACEMIND kommer därför vara viktiga för följande versioner av den befintliga standarden (IEEE P1905.1/IEEE 802.1 etc.)

Integrering av slutanvändarnas respons

ACEMINDs forskning och utveckling är inte endast teoretisk. Svar, synpunkter och förbättringar från slutanvändare samlas in via intervjuer, frågeformulär och fältprov för att sedan integreras i utvecklingen av ett enkelt och intiuitivt användargränssnitt. Slutanvändaren kommer då kunna kontrollera det hybrida nätverket utan att behöva vara en expert på det, samtidigt som nätverksadministratörerna får ett stabilt och pålitligt underhållssystem.

ACEMINDs medlemmar

ACEMIND-projektet har en budget på fyra miljoner EUR och för samman flera internationella ledare frånindustri- och finanssektorn (Orange - Frankrike, OledComm - Frankrike, devolo - Tyskland, Invea-Tech - Tjeckien, Arcelik - Turkiet), samt två kända universitet och forskningsinstitut (IHP Microelectronics - Tyskland, Atens Universitet - Grekland).