Pressmeddelanden

Mässa / 03.01.2012

Fick du teknikklappar i jul? Så här kopplas de snabbt in i hemmanätverket

devolo

Surfplattan blev utsedd till årets julklapp, men många av julens hårda paket innehöll även spelkonsoller, smarta telefoner, datorer, digitalkameror och annan elektronik. Och de allra flesta teknikprylarna vill vi enkelt kunna koppla i vårt hemmanätverk. Men vad gör man om nätverkskablar inte är dragna i hela huset och den trådlösa uppkopplingen inte fungerar överallt? En lösning är att använda elnätet som nätverk.

Våra hem fylls med allt fler elektronikprylar och allt fler ska kopplas in i ett hemmanätverk. Vad finns det då för alternativ för att bygga sitt eget nätverk hemma?

Nätverk via kabel ger ett stabilt hemmanätverk, men kräver en ganska stor arbetsinsats. Flera meter kabel ska på ett snyggt sätt dras runt hela hemmet, kanske genom väggar och tak. Ett alternativ är trådlöst nätverk, men tjocka väggar, olika våningsplan eller långa avstånd kan göra att trådlöst nätverk inte alltid fungerar till 100 procent.

Använd elnätet som hemmanätverk

En enkel lösning är att använda hemmets befintliga elnät som nätverk. Med nätverksdosor (kallas även powerlineadapter) som pluggas in i eluttagen, förvandlas alla hemmets eluttag till möjliga anslutningspunkter för nätverket. Elnätet blir som en enda långa nätverkskabel mellan alla rum. Det gör det enkelt att koppla ihop hemmets ljud-, bild- och teknikprylar, oavsett om de finns på olika våningar eller tjocka väggar skiljer dem åt. Man kan koppla in spelkonsoller, set-top boxar till TVn, Blu-ray-spelare, webbradio och AV-mottagare, ja praktiskt taget alla apparater som har ett nätverksuttag. Kopplar man in en dator som har internetuppkoppling så kan uppkopplingen delas med andra datorer genom att koppla in dem i nätverket.

Uppkoppling både via kabel och trådlöst

Det finns nätverksdosor som fungerar både för uppkoppling via kabel för stationära enheter och trådlös uppkoppling. Tyska Devolo som utvecklar produkter för nätverk via eluttag, har ett brett utbud av olika nätverksdosor. Ett exempel är Devolo dLAN® 200 AV Wireless N som gör det möjligt att koppla in i enheter i hemmanätverket både via kabel och trådlöst. Ett annat exempel är Devolo dLAN® 500 AVtriple+, som kopplar in tre stationära enheter och ger en mycket snabb överföringshastighet. Passar särskilt väl för strömmande video.

Informationsvideo på youtube om Devolos produkter (på svenska): bit.ly/devolo_produkter