FAQ Home Networking

Frågor och svar om våra Powerline-produkter.

Läs mer

FAQ devolo Magic

Frågor och svar om våra Magic-produkter.

Läs mer

FAQ - Home Networking

Hur fungerar devolo-enheterna vid spänningstoppar (t.ex. vid åsknedslag)?

devolo-produkterna är skyddade mot överspänning i elnätet enligt nationella och EU-gemensamma föreskrifter och normer. Att dessa föreskrifter följs kontrolleras och bekräftas av fristående, ackrediterade laboratorier. Produkterna från devolo är alltid säkra, dvs. det uppstår aldrig någon fara för enheterna ens vid överspänning. I sällsynta fall kan lokala överspänningstoppar (t.ex. i närheten av ett blixtnedslag) hamna ovanför den definierade spänningsnivån. Då förhindras följdskador av det överspänningsskydd som finns inbyggt i devolo-produkterna. I regel tappar dock enheten kontakten Enheter som är anslutna (via nätverkskabel eller via det inbyggda uttaget) skyddas inte. Här rekommenderar vi att ett grenuttag med överspänningsskydd ansluts till uttaget i produkten, eller att våra produkter används i särskilda grenuttag som konstruerats för Powerline-kommunikation.

Min Powerline-adapter blir väldigt varm. Ska jag dra ut den ur uttaget varje dag efter användning?

Den höga effekten och den kompakta designen gör att adaptrarna kan bli varma. Det är dock inget farligt och leder inte heller till högre strömförbrukning.

Med vilka operativsystem fungerar devolo adaptrar?

Adaptrarna från devolo fungerar, oberoende av operativsystem, med alla nätverksenheter som skickar data via IP-signal. De fungerar då som en lång nätverkskabel. Endast den extra programvaran som finns som tillval är operativsystemberoende. Vi kan erbjuda programvara för alla vanliga operativsystem, som Microsoft Windows ®, Mac OS, Linux, Android och iOS. Mer information finns i beskrivningen av respektive produkt.

Varför är produkten utrustad med anslutningar för Fast Ethernet?

Produkten är gjord för snabb WLAN-överföring, dessutom är den utformad för att ge hög energieffektivitet. Tack vare begränsningen till Fast Ethernet har det gått att använda extra energieffektiva komponenter. Detta avspeglas i den låga upptagna effekten hos produkten i både drift och vänteläge. Den datahastighet som produkten klarar räcker till för de flesta tillämpningar, som internetförlängare, streamad HD-video och säkerhetskopiering. För särskilt krävande tillämpningar erbjuder vi även produkter med anslutningar för Gigabit Ethernet.

Fungerar adaptern från devolo med Homeplug-adaptrar från andra tillverkare?

Alla adaptrar som är godkända enligt HomePlug-standarden fungerar med varandra. Vill du ansluta adaptrar från devolo till ett gemensamt nätverk med Homeplug-adaptrar från andra tillverkare måste du ge alla enheter samma lösenord. Enheterna från devolo konfigureras som vanligt:
Starta dLAN® Cockpit Skriv in säkerhets-ID för alla dLAN®-adaptrar
Ange det gemensamma lösenordet för nätverket
 Tilldela nu även de andra Homeplug-enheterna samma lösenord som dLAN®-enheterna enligt tillverkarens anvisningar.

Till vilka WLAN-kompatibla enheter kan jag ansluta med dLAN®-WiFi-adaptern?

I princip går det att ansluta till alla förekommande mobila enheter som är försedda med en WLAN-modul med dLAN®-WiFi-adaptern för att på så vis skapa en snabb trådlös förbindelse till internet och hemnätverket. Hit räknas smarta mobiltelefoner som Samsung Galaxy och Apple iPhone, surfplattor som Apple iPad och bärbara datorer. Även hemelektronik med motsvarande utrustning kan anslutas till nätverket i en handvändning - gäller till exempel Smart-TV och webbradio.

Kan jag använda devolo-produkter i grenuttag med överspänningsskydd?

De flesta av de grenuttag med överspänningsskydd som finns i handeln leder till sämre prestanda i devolo-nätverk och kan därför bara rekommenderas med vissa reservationer. Ett undantag är de modeller som konstruerats särskilt för att användas med devolo-adaptrar. Från tillverkaren APC, till exempel, kommer ett par sådana modeller - PL8VT3 och PL5B.

Går det att använda WLAN och de inbyggda LAN-uttagen samtidigt?

Ja, WiFi/WLAN och LAN-anslutningarna kan användas samtidigt utan begränsningar.

Vilka är förutsättningarna för att använda dLAN®? Vilka begränsningar finns det?

dLAN® fungerar i hela elnätet i huset eller lägenheten, detta oavsett om byggnaden är ny eller gammal. Naturligtvis måste det handla om ett sammanhängande elnät och dessutom får ledningslängden inte överstiga 300 meter. Olika faser utgör inget problem. Elmätare ger en kraftig dämpning av signalen men blockerar den inte helt.

Kan jag ansluta produkter från devolo till vanliga grenuttag?

I vissa fall kan grenuttag - särskilt sådana med inbyggd strömbrytare och överspänningsskydd - medföra sämre prestanda. Vill du få en optimal anslutning rekommenderar vi att du använder devolo-produkter med inbyggt uttag och att grenuttaget ansluts till devolo-adaptern.

Vilka fördelar kan tekniken range+ erbjuda?

Med devolos patentsökta teknik range+ optimeras dataöverföringen mellan produkterna i ditt hem. Varje elnät har sina särskilda egenskaper. Därför är det viktigt att adaptrarna anpassas till de unika förutsättningarna hemma hos dig. Genom mer än tio års erfarenhet har vi kunnat utveckla en teknik som inte bara utnyttjar jordledaren till dataöverföring utan dessutom överför datasignalen optimalt till elnätet. Även sändnings- och mottagningstekniken har förbättrats för att kunna ge en så effektiv dataöverföring som möjligt.

Kan jag använda produkter från devolo även om jag har flera separata elnät i huset?

Ja, produkterna från devolo fungerar även om det finns olika elkretsar (faser) i huset. Det krävs inga ändringar av elnätet, som t.ex. inmontering av faskopplare.

Vilka är förutsättningarna för att använda dLAN®? Vilka begränsningar finns det?

dLAN® fungerar i hela elnätet i huset eller lägenheten, detta oavsett om byggnaden är ny eller gammal. Naturligtvis måste det handla om ett sammanhängande elnät och dessutom får ledningslängden inte överstiga 300 meter. Olika faser utgör inget problem. Elmätare ger en kraftig dämpning av signalen men blockerar den inte helt.

Går det att surfa trådlöst med dLAN® WiFi i trädgården?

dLAN®-WiFi-adaptern är enbart avsedd för inomhusbruk. Med ett uttag placerat vid fönstret går det dock att utsträcka WLAN-mottagningen till trädgården, balkongen eller uteplatsen. På så sätt får du högsta WLAN-kvalitet även utomhus.

FAQ - Magic

Min Powerline-adapter blir väldigt varm. Ska jag dra ut den ur uttaget varje dag efter användning?

Den höga effekten och den kompakta designen gör att adaptrarna kan bli varma. Det är dock inget farligt och leder inte heller till högre strömförbrukning.

Är Magic-enheterna kompatibla med äldre dLAN-enheter?

dLAN-enheter stöds inte av den nya generationen.

Kan dLAN- och Magic-nät användas tillsammans?

Det parallella användandet av olika tekniker kan påverka nätverksprestandan negativt. Det bästa resultatet erhålls med endast Magic-produkter i nätverket.

Hur installeras Magic-enheterna?

Enheterna ansluts automatiskt, du behöver inte göra någonting.

Är mitt hemnätverk med Magic-enheter automatiskt säkert efter första installationen?

Ja. Alla Magic-adaptrar arbetar säkert och krypterat.

Hur ändrar jag lösenordet för hemnätverket?

Du kan antingen ändra det via appen eller via Cockpit.

Installeras även förlängningsadaptrarna automatiskt?

Nej. Nya adaptrar måste anslutas till någon av de redan installerade adaptrarna. Välj först en adapter i det befintliga nätverket och tryck på krypteringsknappen på den nya adaptern.

Vilket slags maskinvara kan Magic-enheterna användas med?

Magic-enheterna kan användas med alla slags routrar och med HomeGrid Forum-certifierade produkter. Magic-enheter med wifi samarbetar med alla enheter med wifi-kapacitet.