Vad är WiFi 6?

 

WiFi-standarden 802.11ax – oftast förkortad WiFi 6 – är till för att ge högre hastighet och öka effektivitet och säkerhet. På platser med hög internettrafik har den nya generationen vad som krävs för ett snabbare WiFi även när många enheter är anslutna samtidigt. Den teoretiska maxhastigheten ökar till 9,6 Gbit/s, samtidigt som det laggar mindre.

Vilka är fördelarna jämfört med WiFi 5?

 

Övergången från WiFi 5 (802.11ac) till WiFi 6 (802.11ax) innebär ökad surfhastighet. Medan en enhet med den gamla ac-standarden som ska samarbeta med flera olika klienter snabbt når sin maxgräns är WiFi 6 betydligt effektivare och bättre lämpat för multitasking. Dessutom är den nya standarden säkrare och drar mindre ström.

Visst du att ...? ... med Magic 2 WiFi 6 når kraften i den nya WiFi-standarden varenda vrå i huset.

Full fart på datamotorvägen med OFDMA

Datorer och notebooks kräver höga topphastigheter för nedladdning och smarttelefoner, surfplattor och smarta tv-apparter måste ha en stabil anslutning för att man ska kunna streama film. Och sedan har vi diverse hushållsapparater som tränger sig in och skickar och tar emot datapaket. Det är ont om plats i WiFi-kanalerna – och därför är det viktigt att utnyttja dem effektivt. Den WiFi-teknik som funnits hittills levererar olika stora datapaket, ett i taget.

Annat är det med WiFi 6. Den nya standarden innebär ett helt annan effektivitet och – tack vare OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) buntas så många paket som möjligt ihop och skickas iväg samtidigt. Resultatet är att videokonferensen flyter på utan hack, lagg och frusen bild. Whatsapp-meddelandena kommer fram även om du kollar på Netflix.

Fler funktioner och fördelar med WiFi 6

Prestanda och multitasking


WiFi 6 använder frekvensbanden i området 2,4 och 5 gigahertz, en förbättrad Multi-User MIMO och högre modulationstäthet per datapaket (QAM-1024). 5 GHz-bandet har nu en kanalbredd på 160 megahertz.

 

I klartext betyder det att ditt WiFi är flexiblare och snabbare samt att det blir lättare att använda flera dataslukande apparater samtidigt – till exempel för att hålla videokonferenser med riktigt bra ljud och bild.

Energieffektivitet


WiFi 6 hanterar dataströmmarna smartare och med hjälp av TWT (Target Wake Time) sänker det också strömförbrukningen hos de anslutna apparaterna. De slår nämligen om till viloläge när de inte kommunicerar via WiFi.

 

Nu slipper du ladda smarttelefonen i tid och otid. Och även din utrustning för smarta hem – som oftast inte behöver konstant WiFi-anslutning – jobbar mycket effektivare.

Kärlek och harmoni


I överlastade WiFi-miljöer som till exempel i lägenhetshus hamnar routrar och accesspunkter ofta i luven på varandra. Överlappade signaler drar ner hastigheten på dataöverföringen och stör WiFi-anslutningen.

 

WiFi 6 använder BSS-Coloring och förhindrar därmed konflikter med intilliggande nätverk. Störande fördröjningar och avbrott inträffar betydligt mer sällan.

Datasäkerhet


När det kommer till kryptering av radiosignaler använder WiFi 6 säkerhetsprotokollet WPA3.

 

Krypteringsstandarden gör det nästintill omöjligt att lägga vantarna på svaga lösenord och skyddar dina nätverksenheter från angrepp utifrån.

Vilka enheter stöder WiFi 6?


Det finns en lång rad enheter som redan har stöd för WiFi 6, bland annat Apple-telefoner från och med iPhone 11 och smarttelefoner från Samsung från och med Galaxy S10. Tillverkare som Huawei, OnePlus, Motorola med flera har också redan byggt in ax-standarden i sina apparater.

 

PlayStation 5 är den första spelkonsolen med WiFi 6. Intel tillämpar standarden i sina processorer från och med generation 9. Många produkter från stora laptoptillverkare som Asus, Dell och HP har redan stöd för WiFi 6. Dessutom låter sig många stationära och bärbara datorer utrustas med ax-standarden i efterhand.

WiFi 6 och bakåtkompatibilitet


Använder du fortfarande enheter som kör med WiFi 4 eller 5? Inga problem WiFi 6 är kompatibelt i båda riktningar. Redan nu kan du uppgradera ditt WiFi och fortsätta använda dina smarttelefoner, konsoler och smarta hem-apparater.

 

Du får visserligen inte den snabba dataöverföringen hos WiFi 6, men nya funktioner som TWT (Target Wake Time) och WPA3 funkar finfint även för äldre enheter. Med andra ord blir ditt hemnätverk redan idag effektivare, energisnålare och säkrare med WiFi 6.

Översikt över fördelarna med WiFi 6

 

 • Ökad WiFi-hastighet på upp till 9,6 Gbit/s
   
 • Stabilt nät – även när det är mycket på gång och igång samtidigt
   
 • Mycket effektivare tack vare OFDMA, MU-MIMO med mera.
   
 • Längre batteritid för anslutna terminalenheter
   
 • Ökad säkerhet tack vare krypteringsstandarden WPA3

Nyhet! Den första Powerline-adaptern med WiFi 6

 

 • 50 % högre WiFi-kapacitet än en WiFi 5-Powerline-adapter – upp till 1 800 Mbps! Den nya tekniken hos Magic 2 WiFi 6 förser dina mobila enheter med en extra kraftfull WiFi-signal.
 • Extra kraftfull för många användare: WiFi för alla, samtidigt och i hela hemmet – genom effektivt utnyttjande av hela frekvensområdet.
 • Flexibelt användning av kanalerna och ökad effektivitet med OFDMA.
 • Alltid bra anslutning med Airtime Fairness, AP-Steering, Fast Roaming och Band Steering.
 • Adaptersats för att utöka ditt Magic Powerline-nätverk med två adaptrar (LAN och WiFi).